Rozsdás csuk (Saxicola rubetra)
Cím: Rozsdás csuk (Saxicola rubetra)
Szerző: Szentes Lajos
Helyszín:
Készítés időpontja: 2013.11.24
Feltöltés időpontja: 2013.11.24 21:49:08
( 0 )
( 0 )
92

Főleg rovarokkal, ritkábban bogyókkal táplálkoznak. Kiülő helyükről nézik ki a talaj közelében mozgó zsákmányt, majd gyors lerepüléssel szedegetik őket össze (régebbi elnevezése is találóan erre a viselkedésére utal - rozsdás csaláncsúcs). Néha, a légykapókhoz hasonlóan, röptükben is fognak rovarokat. Vonuló fajok, a Szaharán keresztül a trópusi Afrikában telelnek. Európát augusztus végétől kezdik elhagyni, vonulási csúcsuk szeptember elejére tehető. Már februárban feltűnhetnek, de szakaszosan érkeznek vissza egészen május elejéig. A téli periódusban magányosan élnek, a vonuló madarak csapatosak, de általában csak 6-8 madár alkot egy csapatot, ritkán akár 30 egyed is összeállhat.

Oldalak: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35 
Keres