Kakukk (Cuculus canorus)
Cím: Kakukk (Cuculus canorus)
Szerző: Csonta László
Helyszín: Énlaka
Készítés időpontja: 2013.08.31
Feltöltés időpontja: 2013.10.02 20:23:35
( 0 )
( 0 )
73

A népiesen kukókának nevezett madár (neve a latin Cuculus canorus elnevezésből ered) fura szokásairól híres. Ezek közül a legismertebb, hogy tojását más madarak fészkébe rakja. Hogy miért van szüksége a kakukknak erre a körülményes eljárásra ahhoz, hogy fiókáit másokkal neveltesse fel? A kakukk – költöző madár lévén – előbb indul telelő útjára, mint ahogy fiókája életképessé válna. A szaporodási időszak letelte után a felnőtt madarak megkezdik vándorútjukat, és fiókáikat sorsukra hagyják. Egy fészekbe mindig csak egy tojást tojnak, de pár napos időközökkel a tojásrakásra akár 15-20 fészket is használnak. A fiókák első telüket itthon töltik, és csak a második évben indulnak el első vándorútjukra. Nem nevelőszüleikkel repülnek, hanem "igazi" szüleik költözési útvonalát követve jutnak el az afrikai telelőhelyükre.

 

Bővebben: http://www.mimicsoda.hu/print.php?id=809

Oldalak: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35 
Csonta László

Naponta nagyon sok minden mellett elhaladunk, sokszor észre se vesszük azokat a növényeket, állatokat, amelyek körülöttünk vannak. Fényképezőgéppel a kezében az ember lassabban halad, jobban odafigyel az addig jelentéktelennek hitt részletekre, és ezáltal lehetőség jobban belemélyedni a körülöttünk zajló „láthatatlan életbe".

Keres