Őszi kikerics (Colchicum autumnale)
Cím: Őszi kikerics (Colchicum autumnale)
Szerző: Csonta László
Helyszín: Csaracsó
Készítés időpontja: 2013.09.24
Feltöltés időpontja: 2013.09.24 21:24:53
( 0 )
( 1 )
183

Az őszi kikerics egyike a legerősebb hatású növényeinknek. Mérgezések léphetnek fel gyerekeknél olyan tej fogyasztása után, melyet kikericset legelő juhoktól vagy kecskéktől nyertek. A szarvasmarhák nem legelik le, a borjaknál azonban észleltek mérgezést. Tömeges mérgezéseket jeleztek sertéseknél, melyeknek zöld takarmányába kikerics került.

Embernél a mérgezés első tünetei későn lépnek fel: égető érzés a szájban és torokban, szomjúságérzet, nyelési nehézség, majd hányás, később kb. 12 óra múlva görcsös hasmenés. Halálos mérgezés esetében felfelé haladó bénulás, légzésbénulás lép fel. Az orvos megérkezéséig elsősegélyként a szabványos intézkedések mellett az áldozatot meleg, száraz borogatással kezelik, előrehaladottabb mérgezésben folyadékpótlásról kell gondoskodni.

 

Bővebben: http://www.gyogynovenyek.com/gyogynovenyek-bovebben.php?id=457

Csonta László

Naponta nagyon sok minden mellett elhaladunk, sokszor észre se vesszük azokat a növényeket, állatokat, amelyek körülöttünk vannak. Fényképezőgéppel a kezében az ember lassabban halad, jobban odafigyel az addig jelentéktelennek hitt részletekre, és ezáltal lehetőség jobban belemélyedni a körülöttünk zajló „láthatatlan életbe".

Keres