Kabasólyom (Falco subbuteo)
Cím: Kabasólyom (Falco subbuteo)
Szerző: Szentes Lajos
Helyszín:
Készítés időpontja: 2015.07.17
Feltöltés időpontja: 2015.12.16 22:45:30
( 0 )
( 1 )
400

Eurázsia nagy részén elterjedt, költ Észak-Afrikában is. Hazánkban sík és hegyvidéki erdőkben, ligetekben, fasorokban fészkel. Általában dolmányos varjú, vagy egyéb varjúféle fészkét foglalja el, saját fészket nem épít. Fészkéhez hű, évről évre ugyanazt foglalja el. Fészekalja 2-4 tojásból áll, a fiókák 28 nap kotlási idő után kelnek ki és nagyjából egy hónaposak, amikor elhagyják a fészket. Táplálékának legnagyobb részét repülő rovarok teszik ki, szitakötőket, sáskákat, bogarakat ejt el. Nagyon ügyes légi vadász, ezt az is bizonyítja, hogy gyakran fog fecskéket és más madarakat is. Szürkületkor előfordul, hogy denevéreket zsákmányol.

Keres