Gyerekként különböző határozókkal a kezünkben üldögéltünk és próbáltuk megnevezni az általunk lefotózott növényt, állatot, és hatalmas elégtétel volt, amikor sikerült egy-egy képhez nevet is kapcsolni. Természetesen nem egy esetben később kiderült, hogy az igazából egy más faj, de ez vajmi keveset vett el a felfedező munka öröméből.

Felnőve ez a folyamat nem állt le. Az elmúlt évek során sokat gondolkodtunk azon, hogy melyek azok a módszerek, amelyek segítségével a régió természeti értékeit népszerűsíteni tudjuk. Programjaink során számos programot szerveztünk terepen, és folyamatosan csak gyűltek az anyagok, a fényképek, de igazából nem volt lehetőségünk ezeket megfelelőképpen megosztani, másokat is gondolkodásra ösztönözni.

Az általunk elképzelt fotóblogra az elmúlt években több pályázatot is leadtunk, de ezidáig kevés siker társult ötletünkhöz. Idén fordult a kocka, és a Hangyasuli – Környezeti Nevelés programunk keretében, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának támogatásával sikerült megvalósítanunk ezt.

A fotóblog célja egyrészt fényképek által bemutatni a régió növény- és állatfajait, természetvédelmi területeit, ugyanakkor célunk a melléjük csatolt információ segítségével arra bíztatni a látogatót, hogy olyan információkat is olvasson el az adott fajról, területről, amelyeket amúgy nem biztos, hogy elolvasott volna.

A program, az információk népszerűsítésének céljából egy kis versenyt is meghirdetünk. Ennek keretében az elkövetkező három hónapban (november 15-ig) a fényképek alatti Facebook-os felületen várunk hozzászólásokat, a látogatóknak az adott képhez, fajhoz kötődő érdekes információit vagy akár egy névjavaslatot az illető képnek. A verseny lejárta után egy Seagate 500 GB külső merevlemezt fogunk kisorsolni azon résztvevők között, akik a Csíki-medencében laknak.

Keres