Fenyvescinegék
Cím: Fenyvescinegék
Szerző: Hangyasuli: Itt a tél
Helyszín: Csíkszentmihály
Készítés időpontja: 2015.12.17
Feltöltés időpontja: 2015.12.17 16:21:55
( 5 )
( 101 )
567

Csapat neve: Fenyvescinegék

Versenyzők: Koncz Kinga, Máté Edina

Település: Csíkszentmihály

Iskola: Arany János Általános Iskola

 

Napló:

 • Fenyves cinegék (Csíkszentmihály) néven a madáretetéssel kapcsolatos megfigyelésekről szeretnék infókat küldeni :)
 • 2 db. etetőt csináltunk, hogy mindketten otthonról tudjuk figyelni a madarakat.
 • 2015.11.30-án egy vadgalambot sikerült lekapnom az almafán.
 • Mai napig egy kb. 5 tagú csoport látogatja udvarunkat.
 • -Egy fára egy sima lécdarabra tettem ki ételt a madarak számára, hogy szokjanak oda, majd mikor örömmel láttam, hogy az első madár 2015.12.01.-én 13:16-kor lakmározott a búzával, almával, murokkal ellátott ''etetőből'', így elhatároztuk, hogy arra a fára csináljuk az etetőt.
 • Az első 2 képen az első látogatót egy széncinegét lehet megfigyelni a kirakott ételen(a kép minősége nem túl jó, mert távolról volt készítve)
 • A 3. képen egy más fán maradt almából lakmározik feltételezhetően ugyan az a cinege 2015.12.12-én 14:16-kor.
 • Aznap készült el az etető amit kicseréltünk a lécdarabbal.(a 4.képen) Almaszelet és búza van rajta.
 • Az 5.,6.,7.,8. képen 2-4 db. veréb figyelhető meg az elkészült etető közelében lévő farakáson. 2015.12.12-én 12:04-kor. Megfigyelésem szerint már jó pár éve nyáron is itt vannak és télen is itt telelnek , a baromfiaknak kirakott eledelből (főként búzából) lakmároznak. Nem félnek a nagyobb szárnyasoktól, az emberektől sem. Nagyon bátrak , élelmesek és barátságosak.
 • 2015.12.13-án egy fenyőrigó is járt az etetőre, de sajnos nem az etetőn csipegetve kaptuk le. Félénk, de ritka madár.
 • A képeken Fenyőrigó látható, amint a fa tetején ül valamint a földre leesett almából csipeget. 
  Háta barnás, hasa fehéres, farka fekete, melle és oldalai rozsdasárgák, hegyes, háromszög alakú sötétbarna foltokkal, csőre sárga. A képen feltételezhetően egy hím van... :)
  (A képek 2015.12.18-án készültek)
 • Tegnap (2015.12.19-én) közelebbről is sikerült lencsevégre kapnunk a még piros, le nem esett almák között csipegető Fenyőrigót! 
  Minden reggel valamelyik almafa tetején találjuk, amint almát csipeget. Többször  a madáretetőhöz is járt de azt nem sikerült lefotózni, mivel az etető alacsonyan van elhelyezve és a madár nagyon félénk. Megfigyelésem szerint nagyon szereti az almát :) Mostanig egyedül láttuk... 
 • Előző leveleimben említettem a vadgalambokat. A nagy családból a tegnap 12-ig(!) számoltuk őket, vagyis kb. 6 pár. Ezekből egy párat meg is örökítettünk! 
  Reggel a baromfiaknak kirakott etetőből búzát lakmározott az egyik, míg a párja a fán őrködött. Meglepő módon nagyon közel kerültünk hozzá (3-4 m), talán nem vett észre, mert lassan közelítettünk. Viszont amikor észrevett minket elrepült... 
  A párt egymás mellett ülve is sikerült megörökíteni aminek nagyon örültünk :) 

Cinege-disznó faggyút napraforgó magot evett. A madáretető egy természetes fából készült, november vége fele.

 

2016.01. 08
Cinegék: fagyut, napraforgó magot és tökmagot kaptak.
Más madár is járt már az etetőn, de azokról nem sikerült képet készíteni.


 

2016. január 14.
Jó napot! Ismét készültek friss fotóink! 
Azt figyeltük meg, hogy csak akkor jönnek az etetőre amikor havazik mivel akkor nem találnak élelmet.
Eddigi '' vendégeink'' : mezei veréb, széncinege,galamb, fenyőrigó,szarka,varjú,talán egy meggyvágó(nagy világos színű madár, vastag csőre volt , még a ''tél'' elején láttuk).  Utóbbi 1 hétben folyamatos látogató volt a fenyőrigó, mostanra hárman voltak, mezei veréb és galamb. A cinegét ritkán láttuk, viszont amikor láttuk az etetőn volt.
A madáretetőt csak megközelítik a ,,vendégek'' , inkább a fagyott almákból,baromfiak eledeléből szeretnek lakmározni.
Járnak most is rá, mert fogy az eledel folyamatosan viszont délután 2 óráig, pont amikor iskolában vagyunk, mert mire hazajövök az etető üres lesz. 
Az alábbiakban a fenyőrigóról lesznek képek. 

 

 

 

2016. január 16.
Mai friss kép a cinegéről és a fenyőrigóról. 

 

Oldalak: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35 
Hangyasuli: Itt a tél

 

 

Sziasztok.

Először is köszönjük, hogy jelentkeztek a versenyre. Az első forduló eredményei, illetve egy kis összefoglaló itt elolvasható: http://zoldszekely.ro/hu/ud/423/lezarult-a-hangyasuli-itt-a-tel-elnevezesu-vetelkedo-elso-forduloja

 

A második fordulóval kapcsolatosan szeretnénk megosztani néhány fontos információt, hogy továbbra is átlátható legyen a pontozás:

 • összesen 60 pontot lehet kapni, a következő felosztásban:

  • 15 pont a madáretető elkészítése (erről fénykép küldése)

  • 1-20 pont a megfigyelési napló vezetése. Ezt folyamatosan lehet beküldeni az info@zoldszekely.ro email címre és a fényképek alatt megjelentetjük ezeket. A megfigyelések tartalmazhatják, hogy mivel etettetek, milyen tapasztalatotok volt az etetések során, milyen madarak látogatták meg az etetőt stb. Fontos, hogy kitűnjön, hogy a madarak használják is az elkészített etetőt.

  • 25 pont közönség szavazat. A beküldött fényképeket feltöltöttük az egyesület fotoblogjára (www.fotoblog.zoldszekely.ro). A program végéig (március 4) itt lehet szavazni, kedvelni a képeket és a leadott szavazatok szerint fog megoszlani a 25 pont. Pontosabban a maximális szavazatszám osztódik 10-el. Mivel csapatonként több fénykép is felkerül minden csapat esetében egy, a legtöbb szavazatot kapott kép lesz figyelembe véve. Szavazni lehet: Facebook segítségével, a fénykép alatti kék ikonra kattintva (az itt szereplő számok lesznek megszámolva a verseny végével), illetve a zöld tetszik gombra kattintva. Ez a két szám kerül összeadásra a pontszám meghatározásánál.

 

Egyéb:

 • Kaptunk képeket nyomtatott formában is, de mivel azokat rossz minőségben tudnánk digitalizálni, megkérjük azokat akik így küldték, hogy küldjék el emailon is.

 • Az egyesület folyamatosan fog képeket közzétenni a csíkszeredai központi parkban kihelyezett madáretetővel kapcsolatosan, ötleteket, információkat osztva meg, ugyanakkor bemutatjuk az itt előforduló madárfajokat is.

 • A feltett fényképek megtekinthetőek a fotoblogon: a felső menüben ki kell választani a Pályázatok-at, azon belül az Hangyasuli: Itt a tél kategóriát.

 • Itt megtekinthető egy összeállítás a téli madáretetésről: http://zoldszekely.ro/hu/htd/1/ érdemes elolvasni, hasznos információkat kaphattok arra, hogy hogyan kell kinézzen egy etető, milyen fajok milyen táplálékot kedvelnek.

 • Mivel folyamatosan lehet még jelentkezni a versenyre (mínusz pont levonásával) még nem osztjuk meg az első forduló eredményeit, de mivel a tanulás, a megismerés a lényeg a verseny végéig az is megosztásra kerül.

 • Ha bármilyen kérdés van a 0742-125368-as telefonon, vagy az info@zoldszekely.ro email címen lehet feltenni.

Keres