Csíz
Cím: Csíz
Szerző: Hangyasuli: Itt a tél
Helyszín: Székelyudvarhely
Készítés időpontja: 2016.01.25
Feltöltés időpontja: 2016.01.25 15:24:40
( 13 )
( 170 )
896

Csapat neve: Csíz

Versenyzők: Dálya Orsolya és Kertész Zsuzsa

Település: Székelyudvarhely

Iskola:  Bethlen Gábor Általános Iskola

 

 

Napló:

 

A madáretetőnk alapja egy erdei fenyőtobozokból készült koszorú, amelyet megkentünk disznózsírral, és megszórtuk magvakkal (napraforgó, tökmag, dióbél, kukorica, búza) teleraktuk madaraknak való ínyencségekkel. Négy cinkegolyó, mint a gyerták az adventi koszorún, a közepére kókuszhéjba vizet töltöttünk és felkötöttük egy kenderkötéllel, a tetejére fenyőágakat rögzítettünk, mint egy kis karácsonyfa, rajta piros madárberkenye díszek. Hadd ünnepeljenek a madarak is!
Eddig megfigyelt madaraink: házi veréb, széncinege, és a vártnál több csóka, attól tartunk, hogy elijesztik a többi madarat hangos károgásukkal. 
Végre megjelentek az adventi koszorú legszebb díszei: a cinegék. 
Csíz! Nagy újság van: megjelent az etetőnknél a csíz! Igaz, ha tudtuk volna, hogy ilyen veszekedős, önző kis teremtmény, nem ezt a nevet választjuk. De becsületére váljék, hogy nagyon lovagias volt, ugyanis a párját nem zavarta el, mint mindenki mást: a széncinegét, a barátcinegét és a kedves  kékcinegét az etetőről. 
Bizton állíthatom, a madaraknak nagyon tetszett ez a kis ajándék, és ők is örömöt okoztak nekünk.
Sikerült végre lencsevégre kapni egy barátcinegét. Régóta járnak hozzánk, de mindíg gyorsan elvesznek egy magot és elröppennek a közeli faágra és ott fogyasztják el.
A madárfigyelésben nagyon elmélyültünk, már nem elégszünk meg azzal, hogy "szürke madárka, fotózzuk le!" hanem már a fajtája is érdekel. Szóval kikölcsönöztük a könyvtárból az összes madárhatározót, hogy minél közelebb kerüljünk a madarakhoz. Én egészen vérszemet kaptam, "fotózásra éhezve" órákig álldogáltam fényképezőgéppel a kezemben, arra várva, hogy egy madár röppenjen az etetőre. Néha le is jegyzeteltem, hogy mit csinálnak. Néhány rajzzal is megpróbálkoztam. Annyira beleástuk magunkat a témába, hogy már képesek vagyunk megkülönböztetni a kormosfejű cinegét a barátcinegétől, a karevezők menti világos panel alapján. Sokat néztük a széncinegéket, hátha van köztük fenyvescinege, de sajnos nem akadt. Remélem, még szép számban jönnek majd az etetőre. Készítettem egy kis összegzést: a két hónap alatt elfogyott 5 kg napraforgómag, 20 cinkegolyó, egy doboz vaj és egy fél doboz zsír, egy kiló kukoricaliszt, egy kiló dióbél, és 2kg alma, elkészült kábé 1000 felvétel, jópár film és hangfelvétel. Igaz, hogy elfogyott rengeteg madáreledel, de született két lelkes madarász!
     Köszönjük, hogy a verseny által bevezettek minket a "madarászás" örömeibe.
Oldalak: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35 
Hangyasuli: Itt a tél

 

 

Sziasztok.

Először is köszönjük, hogy jelentkeztek a versenyre. Az első forduló eredményei, illetve egy kis összefoglaló itt elolvasható: http://zoldszekely.ro/hu/ud/423/lezarult-a-hangyasuli-itt-a-tel-elnevezesu-vetelkedo-elso-forduloja

 

A második fordulóval kapcsolatosan szeretnénk megosztani néhány fontos információt, hogy továbbra is átlátható legyen a pontozás:

 • összesen 60 pontot lehet kapni, a következő felosztásban:

  • 15 pont a madáretető elkészítése (erről fénykép küldése)

  • 1-20 pont a megfigyelési napló vezetése. Ezt folyamatosan lehet beküldeni az info@zoldszekely.ro email címre és a fényképek alatt megjelentetjük ezeket. A megfigyelések tartalmazhatják, hogy mivel etettetek, milyen tapasztalatotok volt az etetések során, milyen madarak látogatták meg az etetőt stb. Fontos, hogy kitűnjön, hogy a madarak használják is az elkészített etetőt.

  • 25 pont közönség szavazat. A beküldött fényképeket feltöltöttük az egyesület fotoblogjára (www.fotoblog.zoldszekely.ro). A program végéig (március 4) itt lehet szavazni, kedvelni a képeket és a leadott szavazatok szerint fog megoszlani a 25 pont. Pontosabban a maximális szavazatszám osztódik 10-el. Mivel csapatonként több fénykép is felkerül minden csapat esetében egy, a legtöbb szavazatot kapott kép lesz figyelembe véve. Szavazni lehet: Facebook segítségével, a fénykép alatti kék ikonra kattintva (az itt szereplő számok lesznek megszámolva a verseny végével), illetve a zöld tetszik gombra kattintva. Ez a két szám kerül összeadásra a pontszám meghatározásánál.

 

Egyéb:

 • Kaptunk képeket nyomtatott formában is, de mivel azokat rossz minőségben tudnánk digitalizálni, megkérjük azokat akik így küldték, hogy küldjék el emailon is.

 • Az egyesület folyamatosan fog képeket közzétenni a csíkszeredai központi parkban kihelyezett madáretetővel kapcsolatosan, ötleteket, információkat osztva meg, ugyanakkor bemutatjuk az itt előforduló madárfajokat is.

 • A feltett fényképek megtekinthetőek a fotoblogon: a felső menüben ki kell választani a Pályázatok-at, azon belül az Hangyasuli: Itt a tél kategóriát.

 • Itt megtekinthető egy összeállítás a téli madáretetésről: http://zoldszekely.ro/hu/htd/1/ érdemes elolvasni, hasznos információkat kaphattok arra, hogy hogyan kell kinézzen egy etető, milyen fajok milyen táplálékot kedvelnek.

 • Mivel folyamatosan lehet még jelentkezni a versenyre (mínusz pont levonásával) még nem osztjuk meg az első forduló eredményeit, de mivel a tanulás, a megismerés a lényeg a verseny végéig az is megosztásra kerül.

 • Ha bármilyen kérdés van a 0742-125368-as telefonon, vagy az info@zoldszekely.ro email címen lehet feltenni.

Keres