Karvalyposzáták
Cím: Karvalyposzáták
Szerző: Hangyasuli: Itt a tél
Helyszín: Homoródszentmárton
Készítés időpontja: 2016.02.24
Feltöltés időpontja: 2016.02.24 08:39:24
( 67 )
( 376 )
1595

 

Csapat neve: Karvalyposzáták
Versenyzők: Godra Zsanett , Bencze Melánia
Település: Homoródszentmárton
Iskola: Román Viktor Általános Iskola

 

 

 

Napló:

A madáretetőnk fából készült és megtöltöttük magvakkal ( kukorica,búza, tökmag ).Az etető belsejébe almát,szalonát és különféle magvakat tettünk és az aljába díszítés képpen mohát helyeztünk el. Eddig megfigyelt madaraink: házi veréb, szén cinege , kék cinege , barát cinege . Ezt a képet a madár etető melletti szomszédos fán fotoztam :

Ahogy újra kicsit hidegebbre vált az idő a madarak egyre többen látogatják az etetőt . Megfigyeléseink alapján észre vehető volt , hogy a madarak nagyon szeretik az etetőben lévő magvakat és legtöbben az etető melletti ágra felszúrt szalona ízlik nekik . Eddig nagyon sokszor találkozhattunk az etetőnél a szürke hasú , fekete fejű barátcinegével és a sárga hasú szürkés tollú szén cinegével . Még sajnos nem sikerült lencse végre kapni egz madarat sem az etetőnél de reménykedünk benne !

 

Ez a kép az etetőről készült , amint látható az etető belsejében cinkegolyó van és   egy félbe tört piros alma ! A  közepében elhelyeztük egy üdítős flakonnak az alját amiben a magvak vannak . A madarakat még nem láttuk a magvakhoz merészkedni de lelkesen figyeljük , hogy a kis látogatók mikor érkeznek .

 

Amikor tudatták velünk , hogy van ez a verseny és , hogy a madaraknak etetőt is kell készíteni , akkor már el is kezdtük fontolgatni , hogy,hogy nézzen ki az etetőnk . Nagyon sok ötletünk volt de végül erre a csinos kis etetőre jutott a döntés . Már abban a hónapban együtt elkészítettük az etetőt . Amikor kiakasztottuk a fára , a madárkákat még nem igazán érdekelte de egy kis idő után elkezdtek közelebbről ismerkedni az etetővel.
3 csík szalonna
1 kg búza
0,5 kg tökmag
0,5 kg törökbúza
3 cinkegolyó és egy szép piros alma
Ezeket az ínyencségeket fogyaszthatták el a kis látogatóink . A következő madarak fogyaszthattak a magvakból , szalonából , almából és cinkegolyóból :
széncinege : ennek az aranyos kis madárnak a hasa sárga , melyet középen egy fekete vonal választ el . A feje feketés és fehéres , szárnyai szürkék .
barátcinege : neki is szintén fekete és fehér a feje , szárnya és hasa pedig szürke .
kékcinege : hasonlít a széncinegéhez de a feje kék , fekete illetve fehér színű , a szárnya kékes és a hasa, hasonló képpen a széncinegéhez sárga .
veréb : ez a madár szürke , fekete és barna színekben pompázik .
Az utóbbi napokban többször is láttuk , hogy a madarak látogatják az etetőt .Nagyon érdekesnek találtuk , hogy a madarak először az etetőhöz közeli ágra szálltak és szemügyre vették , hogy nem leselkedik-e rájuk ellenség . Miután megbizonyosodtak arról , hogy nem leselkedik rájuk semmi féle veszély , rászálltak az etetőre és elvettek egy magocskát végül pedig de nem utolsó sorban arrébb röppentek egy ágra , ott elfogyasztották az ételt és utána hívogatni kezdték társaikat .

Oldalak: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35 
Hangyasuli: Itt a tél

 

 

Sziasztok.

Először is köszönjük, hogy jelentkeztek a versenyre. Az első forduló eredményei, illetve egy kis összefoglaló itt elolvasható: http://zoldszekely.ro/hu/ud/423/lezarult-a-hangyasuli-itt-a-tel-elnevezesu-vetelkedo-elso-forduloja

 

A második fordulóval kapcsolatosan szeretnénk megosztani néhány fontos információt, hogy továbbra is átlátható legyen a pontozás:

 • összesen 60 pontot lehet kapni, a következő felosztásban:

  • 15 pont a madáretető elkészítése (erről fénykép küldése)

  • 1-20 pont a megfigyelési napló vezetése. Ezt folyamatosan lehet beküldeni az info@zoldszekely.ro email címre és a fényképek alatt megjelentetjük ezeket. A megfigyelések tartalmazhatják, hogy mivel etettetek, milyen tapasztalatotok volt az etetések során, milyen madarak látogatták meg az etetőt stb. Fontos, hogy kitűnjön, hogy a madarak használják is az elkészített etetőt.

  • 25 pont közönség szavazat. A beküldött fényképeket feltöltöttük az egyesület fotoblogjára (www.fotoblog.zoldszekely.ro). A program végéig (március 4) itt lehet szavazni, kedvelni a képeket és a leadott szavazatok szerint fog megoszlani a 25 pont. Pontosabban a maximális szavazatszám osztódik 10-el. Mivel csapatonként több fénykép is felkerül minden csapat esetében egy, a legtöbb szavazatot kapott kép lesz figyelembe véve. Szavazni lehet: Facebook segítségével, a fénykép alatti kék ikonra kattintva (az itt szereplő számok lesznek megszámolva a verseny végével), illetve a zöld tetszik gombra kattintva. Ez a két szám kerül összeadásra a pontszám meghatározásánál.

 

Egyéb:

 • Kaptunk képeket nyomtatott formában is, de mivel azokat rossz minőségben tudnánk digitalizálni, megkérjük azokat akik így küldték, hogy küldjék el emailon is.

 • Az egyesület folyamatosan fog képeket közzétenni a csíkszeredai központi parkban kihelyezett madáretetővel kapcsolatosan, ötleteket, információkat osztva meg, ugyanakkor bemutatjuk az itt előforduló madárfajokat is.

 • A feltett fényképek megtekinthetőek a fotoblogon: a felső menüben ki kell választani a Pályázatok-at, azon belül az Hangyasuli: Itt a tél kategóriát.

 • Itt megtekinthető egy összeállítás a téli madáretetésről: http://zoldszekely.ro/hu/htd/1/ érdemes elolvasni, hasznos információkat kaphattok arra, hogy hogyan kell kinézzen egy etető, milyen fajok milyen táplálékot kedvelnek.

 • Mivel folyamatosan lehet még jelentkezni a versenyre (mínusz pont levonásával) még nem osztjuk meg az első forduló eredményeit, de mivel a tanulás, a megismerés a lényeg a verseny végéig az is megosztásra kerül.

 • Ha bármilyen kérdés van a 0742-125368-as telefonon, vagy az info@zoldszekely.ro email címen lehet feltenni.

Keres