Baglyok
Cím: Baglyok
Szerző: Hangyasuli: Itt a tél
Helyszín: Nagybacon
Készítés időpontja: 2016.03.04
Feltöltés időpontja: 2016.03.04 09:42:20
( 9 )
( 44 )
1451

Csapat neve: Baglyok
Versenyzők: Baló Bulcsú és Baló Ágnes 
Település: Nagybacon 
Iskola: Konsza Samu Általános Iskola

 

Napló:

2015 november 28-án tettük ki az első madáretetőket, ami abból állt hogy szalonnadarabokat csomagoltunk be egyet felkötöztünk az udvaron levő meggyfára a másikat pedig a konyhaablak elé hogy tudjuk megfigyelni a madarakat. Ugyanakkor egy műanyagpalack oldalát kivágtuk és megtöltöttük napraforgómaggal ezt szintén a konyhaablak elé akasztottuk ki. Sokáig nehezen tudtuk lefényképezni a madárkákat mert féltek tőlünk. Kint az udvaron hamar észrevettek és elrepültek. A konyhaablakból pedig nem lehetett rendes képeket készíteni egészen addig amíg apuka leszerelte a hálót az ablakról.
Az ablak elé kiakasztott két madáretetőnél csak széncinegéket és barátcinegéket tudtunk megfigyelni. Január elején vettük le a hálót az ablakról és akkor tettük ki a fából készült madáretetőt. Januártól diókat is tettünk a madáretetőbe amit nagyon gyorsan elhordtak a széncinegék és barátcinegék. A fagyos napokon minden nap törtünk diót és raktuk ki a madaraknak. A legjobban a diót szerették majd a napraforgómagot és a szalonnát. Tettünk ki búzát és meg almadarabkákat is de azokat nem ették meg egyáltalán.
Az ablaknál levő etetőknél legtöbb három madarat figyeltünk meg egyszerre (2 széncinege, 1 barátcinege) de csak egyszer tudtunk olyan fotót készíteni, hogy két madár is legyen a fotón.
A széncinegék általában amikor elvettek egy magot (ezt nagyon gyorsan alig tudtuk fotózni) elrepültek vele a meggyfáig ott bontották ki belőle a magot majd jöttek vissza. A kibontott héjakat le is fényképeztük.
A barátcinegék később jelentek meg nálunk, december közepén, mintha kicsit barátságosabbak lettek volna először az udvaron a meggyfára kiakasztott szalonnát látogatták, majd december vége felé már az ablak elől is szedegettek.
A barátcinegék sokkal bátrabban bementek a faetető sötét belsejébe is diót vagy napraaforgómagot kiszedni. Náluk nem tudtuk megfigyelni hol eszik meg a napraforgómagot, de nem a mi udvarunkon.
Az udvaron még megfigyeltünk fakopáncsot, rigót, dolmányos varjut, verebeket de őket nem láttuk hogy a szalonnából vagy egyébből falatoztak volna. A falu végén több alkalommal is láttunk macskabaglyot, a háztetőn pedig kuvikot.
Igyekeztünk minél több fotót készíteni a legjobbakból egy párat betettünk.

FOTÓK

1. 2015.12.21 széncinege szalonnát csipeget
2. 2015.12.25 széncinege szalonnát csipeget
3. 2015.12.27 széncinege szalonnát eszik
4. 2016.01.03 széncinege az ablaknál, etetőnél
5. 2016.01.06 macskabagoly a falu határában, széncinege magot eszik
6. 2016.01.10 barátcinege az udvaron levő meggyfánál szalonnát csipeget
7. 2016.01.15 széncinege szalonnát eszik
8. 2016.01.17 széncinege szalonnát eszik, 2 széncinege egyszerre egyik szalonnázik a másikmagot választ, fakopáncs a fán
9. 2016.01.19 kibontott napraforgóhéjjak az udvaron a meggyfa alatt, széncinege diót választ
10. 2016.01.21 barátcinege napraforgómagot viszen el, széncinege pihen
11. 2016.01.23 barátcinege a madáretetőnél, széncinege magot választ, rigó a fán, széncinege az udvari szalonnán
12. 2016.01.24 macskabagoly a falu határában, barátcinege, széncinege diót visz el
13. 2016.01.26 széncinege az etetőből kiveszi a magokat, diót
14. 2016.01.27 széncinege szalonnát eszik, napraforgómagot válogat
15. 2016.02.08 széncinege szalonnát csipeget
16. 2016.02.21 barátcinege a madáretetőnél pihen
17. 2016.02.26 széncinege szalonnázik
18. 2016.02.28 barátcinege szalonnát eszik

Oldalak: 1  2  3  4  5  6  7  8 
Hangyasuli: Itt a tél

 

 

Sziasztok.

Először is köszönjük, hogy jelentkeztek a versenyre. Az első forduló eredményei, illetve egy kis összefoglaló itt elolvasható: http://zoldszekely.ro/hu/ud/423/lezarult-a-hangyasuli-itt-a-tel-elnevezesu-vetelkedo-elso-forduloja

 

A második fordulóval kapcsolatosan szeretnénk megosztani néhány fontos információt, hogy továbbra is átlátható legyen a pontozás:

 • összesen 60 pontot lehet kapni, a következő felosztásban:

  • 15 pont a madáretető elkészítése (erről fénykép küldése)

  • 1-20 pont a megfigyelési napló vezetése. Ezt folyamatosan lehet beküldeni az info@zoldszekely.ro email címre és a fényképek alatt megjelentetjük ezeket. A megfigyelések tartalmazhatják, hogy mivel etettetek, milyen tapasztalatotok volt az etetések során, milyen madarak látogatták meg az etetőt stb. Fontos, hogy kitűnjön, hogy a madarak használják is az elkészített etetőt.

  • 25 pont közönség szavazat. A beküldött fényképeket feltöltöttük az egyesület fotoblogjára (www.fotoblog.zoldszekely.ro). A program végéig (március 4) itt lehet szavazni, kedvelni a képeket és a leadott szavazatok szerint fog megoszlani a 25 pont. Pontosabban a maximális szavazatszám osztódik 10-el. Mivel csapatonként több fénykép is felkerül minden csapat esetében egy, a legtöbb szavazatot kapott kép lesz figyelembe véve. Szavazni lehet: Facebook segítségével, a fénykép alatti kék ikonra kattintva (az itt szereplő számok lesznek megszámolva a verseny végével), illetve a zöld tetszik gombra kattintva. Ez a két szám kerül összeadásra a pontszám meghatározásánál.

 

Egyéb:

 • Kaptunk képeket nyomtatott formában is, de mivel azokat rossz minőségben tudnánk digitalizálni, megkérjük azokat akik így küldték, hogy küldjék el emailon is.

 • Az egyesület folyamatosan fog képeket közzétenni a csíkszeredai központi parkban kihelyezett madáretetővel kapcsolatosan, ötleteket, információkat osztva meg, ugyanakkor bemutatjuk az itt előforduló madárfajokat is.

 • A feltett fényképek megtekinthetőek a fotoblogon: a felső menüben ki kell választani a Pályázatok-at, azon belül az Hangyasuli: Itt a tél kategóriát.

 • Itt megtekinthető egy összeállítás a téli madáretetésről: http://zoldszekely.ro/hu/htd/1/ érdemes elolvasni, hasznos információkat kaphattok arra, hogy hogyan kell kinézzen egy etető, milyen fajok milyen táplálékot kedvelnek.

 • Mivel folyamatosan lehet még jelentkezni a versenyre (mínusz pont levonásával) még nem osztjuk meg az első forduló eredményeit, de mivel a tanulás, a megismerés a lényeg a verseny végéig az is megosztásra kerül.

 • Ha bármilyen kérdés van a 0742-125368-as telefonon, vagy az info@zoldszekely.ro email címen lehet feltenni.

Keres